persoonlijke beschermingsmiddelen

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Wanneer je een beroep uitoefent waarbij je werkkleding draagt kom je misschien ook wel in aanraking met persoonlijke beschermingsmiddelen. Vooral beroepen waarbij veel met de handen gewerkt wordt zijn beroepen waarbij dit nodig is. Om veilig je werk te kunnen uitvoeren kunnen werkkleding en beschermingsmiddelen nodig zijn om je werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Vitale onderdelen van ons lichaam, zoals hoofd, oren, handen, voeten en ogen worden op deze wijze beschermt en maken het risico op letsel zo min mogelijk.

Wat is een persoonlijk beschermingsmiddel?

Persoonlijke beschermingsmiddelen noemen we ook wel PBM. Verschillende soorten PBM beschermen ons tegen verschillende risico’s die we tijdens werkzaamheden kunnen ondervinden. De bedreiging van gezondheid en veiligheid worden ontzettend beperkt wanneer we PBM dragen. Ook accessoires of aanvullingen die we dragen of vasthouden kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen zijn.

Verschillende soorten beschermingsmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten PBM’s te verkrijgen, hieronder vind je een handig overzichtje:

  • Adembescherming
  • Kniebescherming
  • Gehoorbescherming
  • Oogbescherming
  • Gezichtsbescherming
  • Hoofdbescherming
  • Handbescherming
  • Valbescherming
  • Haccp kleding
  • PBM sets

Het gebruik van een persoonlijk beschermingsmiddel

Wanneer je tijdens je werkzaamheden een of meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, moeten deze worden gebruikt en bewaard volgens de geldende instructies. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat het niet de bescherming biedt waarvoor het is bedoeld.

Werknemer en werkgever zijn verantwoordelijk voor juist gebruik van een PBM

Als het om PBM gaat zijn zowel werkgever als werknemer verantwoordelijk voor het gebruik en juist gebruik. Een werkgever kan een persoonlijk beschermingsmiddel verplichten en het vastleggen in een overeenkomst. Een werkgever heeft daarnaast de plicht om instructies en voorlichting te geven over het gebruik. Wanneer een werknemer zich niet aan het gebruik houdt, kan een werkgever zelfs sancties opleggen. 

Gezond en veilig werken met een PBM

Het is belangrijk om je werk op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Een persoonlijk beschermingsmiddel hebt hier dan ook bij. Door het gebruik van PBM creëer je een veilige en gezonde werkomgeving. Wanneer er geen andere maatregelen kunnen worden getroffen om het risico op gezondheidsschade weg te nemen moet er dan ook altijd een PBM gebruikt worden. Uiteraard moet er eerst worden gekeken of er andere oplossingen zijn. 

PBM’s kopen

Voor iedereen moet werken zo fijn en veilig mogelijk zijn. PBM’s zijn ontzettend belangrijk om je veiligheid te garanderen en daarnaast vaak ook gewoon wettelijk verplicht. Arbo-regels zijn er namelijk n iet voor niets. Ze moeten het werk niet moeilijker maken, maar juist veiliger. Of je nu op je knieën werkt, met chemische middelen werkt of juist gaat slijpen of lassen, het moet veilig zijn. PBM’s komen is daarom belangrijk. Gelukkig doe je dit gemakkelijk en snel bij WORKWEAR4ALL.