freesmachine

Wat doet een freesmachine?

Met een freesmachine kunnen er ingewikkelde vormen gemaakt worden van diverse materialen. Zo kan je er gleuven en profielranden mee maken, andere vormen uitfrezen met behulp van een sjabloon of juist gebruiken voor zeer precies zaagwerk. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat is frezen nou precies en wat doet een freesmachine? Wij leggen het je uit.

Wat is frezen?

Frezen is een snijproces waarbij het freesgereedschap wordt gebruikt om materiaal te verwijderen. Het freesgereedschap snijdt het materiaal in een draaiende beweging weg. Frezen is mogelijk met behulp van verschillende soorten freesgereedschappen en kan in verschillende afmetingen gedaan worden.

Het doel uitgelegd

Het is belangrijk tijdens het frezen dat de draaisnelheid zodanig hoog is, dat er een schone afwerking van het gefreesde gat wordt verkregen. Het doel van frezen is om een goede optimale balans te vinden tussen het toerental, de draaisnelheid en de vereiste kwaliteit. Het wordt daarom vooral voor drie doeleinden gebruikt: Voor extra grote gaten, waarbij dit met boren niet realiseerbaar is, of het maken van ronde sleufgaten of rechthoekige gaten.

Het proces van frezen

Wanneer het frezen begint, snijden de tanden van het frees herhaaldelijk in het materiaal. Hierdoor worden kleine delen (spanen) van het materiaal weggeschoren telkens wanneer de frees langs het materiaal komt. De bewerking toont hiermee overeenkomsten met het alledaagse scheren. De tanden van de frees worden voortdurend aangebracht op het oppervlak en halen in kleine beetjes het overtollige materiaal weg.

Wat doet een freesmachine precies?

Een freesmachine is een apparaat waar een frees op zit. Een frees is een stuk snijgereedschap waarmee je materiaal kunt bewerken. De frees wordt in beweging gezet, terwijl het materiaal zelf niet beweegt. Het is een cilindervormig stuk gereedschap met voortandingen wat lijkt op een boor.

Maar wat doet een freesmachine dan precies? De mogelijkheden met een freesmachine zijn divers en er kunnen veel verschillende taken mee worden uitgevoerd. Het wordt toegepast in zowel verpakkingsvormen als ingewikkelde esthetische vormen zoals sleuven of gaten. Het is een veelzijdige machine en hierom ook een must-have in elke werkplaats. Een freesmachine kan worden gebruikt in hout, metaal, tegels en beton. Het is doeltreffend voor het snijden van vormen, het afronden van randen of het snijden en kopiƫren van onderdelen.

Verschillende soorten machines

Er zijn verschillende soorten freesmachines en er zijn grote verschillen tussen de diverse typen. Zo is de bovenfrees de meest gebruikte freesmachine. Je kunt hier gleuven en profielranden mee maken of allerlei vormen uitfrezen met behulp van een sjabloon. Met een lamellenfrees kan je juist blinde houtverbindingen maken.

Een muurfrees (ook wel sleuvenfrees) kan je gebruiken om kabels en leidingen weg te werken en met deze machine kan je parallelle gleuven in de muur frezen. Daarnaast heb je nog de kantenfrees, welke bedoeld is om randen af te werken. Als laatste is de multifrees, welke geschikt is voor meerdere van bovenstaande werkzaamheden.

Maak kennis met de uitgebreide mogelijkheden

Met een freesmachine wordt er dus materiaal weggehaald, waardoor er een goed afgemeten inkeping of vorm in het materiaal achterblijft. Frezen is een belangrijk onderdeel bij veel werkzaamheden. Dankzij de jarenlange ervaring van Marcol.nl kan je bij hen terecht voor de meest uiteenlopende freesprojecten. Met behulp van een uitgebreid machinepark, pakken zij iedere freesklus aan.