Hulpmiddelen voor het bewassen van hogere ramen

Hulpmiddelen voor het bewassen van hogere ramen

Als glazenwasser zul je regelmatig bepaalde ramen tegenkomen die niet binnen handbereik zitten. Om deze ramen op de juiste manier te kunnen wassen zijn er verschillende mogelijkheden voor het wassen van de ramen op hoogte. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Werken met een ladder

Het meest voor de handliggende hulpmiddel is de ladder. Deze zijn zowel verkrijgbaar in houten vorm als aluminium vorm. De houten ladders zullen over het algemeen stabieler zijn dan de aluminium ladder en dus goed van pas komen bij veel wind. Is dit niet het geval dan is de aluminium trap van Rolsteiger.net gemakkelijker om mee te werken op hoogte.

Werken met een hoogwerker

Aanvankelijk werd er vaak gebruik gemaakt van de hoogwerker om ramen op hoogte te kunnen schoonmaken. Dit werd vooral bij groter gebouwen gebruikt.  Hierbij is echter de veiligheid zeer belangrijk. Door de snelheid werd hier echter niet altijd even goed mee omgegaan wat tot dodelijk ongelukken geleid. Hierdoor wordt nu vaak voor een ander systeem gekozen.

Telescoop glazenbewassing systeem

Dit alternatief van de hoofdwerker is ontstaan in Amerika. In Nederland wordt het echter vooral het osmose systeem genoemd. Met dit systeem worden de stokken verlengd waardoor het mogelijk is om tot wel 20 meter hoog ramen te wassen. De Arbowet in Nederland heeft dit beperkt tot maximaal 13,5 meter. De voornaamste voordelen van dit systeem ten opzichte van de hoogwerker is dat het minder ruimte in beslag neemt, goedkoper is en tevens minder eisen zijn voor de ondergrond.

Werken onder de juiste arbeidsomstandigheden

De glazenwasser is een beroep waar over het algemeen veel ongevallen kunnen optreden. De wet- en regelgeving in Nederland probeert daarbij de arbeiders zoveel mogelijk te beschermen door risico’s te beperken. Een voorbeeld hiervan is het telescoopsysteem of de verscherpen van de regelgeving omtrent werken met rolsteigers.